Flere nyheder

 
Litteratur
Mesterlig Richard Ford

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mesterlig Richard Ford
Ons. 24. okt. 2012


Den seneste roman af den meget anmelderroste Richard Ford, Canada, er nu udkommet i dansk oversættelse. Fortvivlet, fængslende og fortræffelig - romanen er endnu et enestående skud på stammen fra en forfatter, der med hver ny udgivelse formår at overraske selv de, der troede de vidste, hvor de havde ham.

Meget lig en tidligere roman af Ford er dette værk historien om en ung dreng, der kastes hovedkulds ud i et ikke-selvvalgt eventyr. Den 15-årige Dell Parsons' liv tager en mildest talt pludselig drejning, da hans på overfladen ganske almindelige forældre vælger at begå og senere bliver arresteret for bankrøveri. Dells tvillingesøster vælger tilmed at forlade Dell, som ender med at blive hjulpet over grænsen til Canada af morens veninde. I Canada, i Saskatchewan, bliver han indlogeret i et skur i en spøgelsesby - "et sted præget af fravær og forliste løfter" - med kun to andre indbyggere og sat til at arbejde som guide på gåsejagter, som en slags assistent til den ene af de to indbyggere, den uhumske og løjerlige Charley Quarters. Senere tager den mystiske og, for Dell, dragende Arthur Remlinger Dell til sig, om end kun for nogle uger, og ikke nødvendigvis på en positiv måde. Den voksne Dell har indset: "Han havde brug for mig til at gøre det, som sønner gør for deres fædre: giver dem bevis for, at der er substans i dem, at de ikke er hule, rungende fravær. At de gælder for noget, når ikke ret meget andet gør det."

Romanens sprog, Fords drævende, fyndige og lidt træge stil, giver indtrykket af, at romanen udspiller sig over længere tid, men det afspejler fornemt Dells sindstilstand. Efter forældrenes svigt, reagerer han ikke med fortvivlelse eller andre stærke følelser; han opfører sig nærmere som om han er i chok - han er i konstant transition, afventende, på vej til et nyt sted - og bogen igennem forholder han sig køligt, ubebrejdende og måske lidt for rationelt til sin situation. Historien fortælles da også af den nu 65-årige Dell, der betragter sig selv og begivenhederne med følelses- og tidsmæssig distance, men stadig på den måde der understreger, at han selv ikke helt forstår hverken sine forældres begrundelse for røveriet, eller sine oplevelser med Remlinger i Canada.

Det er frem for alt i person- og situationsbeskrivelserne, Fords behændighed med sproget kommer til sin ret. Dells forældre, Neeva og Bev Parsons, vises i næsten umenneskelig detalje for læseren, og de spøjse folk i Canada males i et levende sprog, der gør dem originale og så virkelighedstro, at man tydeligt ser dem for sig. De sindrige og nøgterne skildringer af rum og landskab gør romanen til en fryd at læse.

Oversættelsen, specielt af Fords sprogligt særegne skrivestil, er lykkedes meget fint, men der er en hel del små sjuskefejl, som en korrektur kunne have rettet op på, hvilket er irriterende, men ikke skal skygge for at romanen er decideret mesterlig.

Køb bogen hos saxo.com

Richard Ford : Canada
Oversætter: Claus Bech
Tiderne Skifter, 400 sider
ISBN: 7988779735541